Rozhľadňa na Velkej Homoli

28.04.2016 11:45

Rozhľadňa na Veľkej Homoli

 Dnes rozhľadne rastú ako huby po daždi. Tieto stavby vedia nadchnúť  malých zvedavcov a dokonca aj pubertiakov :) My sme sa vybrali na síce nie najnovšiu ale zato najvyššiu drevenú rozhľadňu na Slovensku. Keďže pre  našu najmenšiu to bola turistika prvý krát po vlastných, vybrali sme si ten najjednoduchší prístup a to zo Zochovej chaty. Cesta by nám mala trvať hodinku, ale my počítame aj dve. Nechceme sa náhliť, je krásny jarný deň, času máme dosť. Kto sa chce ešte  viac potúlať v Malých Karpatoch, rozhľadňa je prístupná aj z Modry, z Harmónie či z Pezinka.

Prvá rozhľadňa na Veľkej Homoli stála už v roku   1894. V dnešnej podobe ju môžeme navštíviť od roku 2001 vďaka práci mnohých  dobrovoľníkov. Je vysoká 20 metrov.  

Zaparkujeme na parkovisku na Zochovej chate a vydáme sa po červenej značke.  Už po pár minútach sme na prvom rázcestí Tisove skaly. Pokračujeme ku hvezdárni, tu si dáme prestávočku a poobdivujeme túto nie bežnú stavbu z vonku a kujeme plány na zopakovanie nášho výletu, lebo veru hvezdáreň by tiež stála za návštevu. To už máme polku cesty za sebou a rozhľadňa sa pomaly pred nami vynára v celej svojej kráse . Z jej vrcholu je krásny kruhový výhľad na všetky sveta strany.  Okolie rozhľadne je upravené a je tu niekoľko lavičiek , takže sme tu veľmi príjemne posedeli a poklebetili. Počasie a nálada boli na jednotku, tak sme sa rozhodli ešte odskočiť si pozrieť  blízke skaly Traja jazdci, z ktorých je tiež pekný výhľad. Chlapci sa tu dosýta vyjašili a potom sme sa pobrali tou istou cestou naspať na Zochovu chatu.