Plitvické jazerá

27.03.2014 11:26

Kto by ich nechcel vidieť? Na Plitvické jazerá sme si vymedzili pol dňa ako zastávku v rámci cesty z  Makarskej riviéry domov na Slovensko. Ale zaslúžia si viac pozornosti aj času. Na prejdenie celých Plitvických jazier treba minimálne celý deň. Našťastie systém chodníkov je vymyslený tak dobre, že si každý zvolí, čo mu vyhovuje podľa časovej náročnosti. Ďeťom sa tu určite bude páčiť, je to veľmi nevšedné miesto, kde sa striedajú jazerá plné rýb a kačiek s vodopádmi, ktoré zvedavcov osvieža. Úžasný vzducha a farby všade okolo.

Asi netreba pripomínať, že NP Plitvické jazerá je krásne dielo prírody zapísané v UNESCO. Tvoria ho kaskádovo usporiadané jazerá navzájom prepojené vodopádmi.

K Plitviciam sme dorazili pred obedom. Do národného parku môžeme vstúpiť jednou z dvoch vstupných  brán. Zaparkovali sme  pri dolnej bráne. Na vstupe je zastávka autobusov, neďaleko prístavisko kompy a samozrejme pešie chodníky. O všetkom nás informuje tabuľa, na ktorej je mapka s trasami a  ich dĺžkou. Vďaka možnosti využiť autobus a loď môžeme aj za pár hodín vidieť veľa a stráviť tu príjemné chvíle aj s malými deťmi.  Vstupenka nás oprávňuje nielen na vstup do parku ale aj na využitie autobusu či lode. Rozhodli sme sa pre cca  3 hod. okruh okolo Horných jazier. Najprv sme sa vyviezli autobusom hore k  informačnému centru a k reštaurácii. Odtiaľ sme nastúpili na turistický chodník okolo jazier a vodopádov. Cestička je veľmi príjemná, celý čas pozvoľné klesanie, možnosť oddychu na lavičkách pár metrov od vodopádov. Z lavičiek možno sledovať rybky a kačky  v jazerách. Na záver sme sa previezli loďou cez jazero Kozjak späť k vstupnej bráne. Krásny výlet, ktorý zvládla aj naša trojročná babulka po svojich.

Na parkovisku nakúpime posledné chorvátske koláče a fujazdíme smer Slovenko. Určite sa sem chceme vrátiť a pozrieť si aj Dolné jazerá, tie sú určite aspoň rovnako krásne :)

Fotogaléria: Plitvické jazerá