Mali Lošinj - Monte Baston 64m.n.m. ( Vela Straža )

27.01.2014 13:47

Jeden podvečer našej dovolenky v campe Čikat sme vymenili vylihovanie na pláži za vychádzku cez ostrov Mali Lošinj. Len tak, cez kopček, ani nie 100 m.n.m.,  z jednej strany ostova na druhú :) Pri jedení pizze v reštike na pobreží je ťažko veriť, že táto krásna krajina bola pred desaťročím zmietaná vojnou. Preto sme sa rozhodli nazrieť aj do neďalekej histórie Chorvátska. 
Monte Baston alebo Vela Straža je kopec, na ktorom sa nachádzajú pozostatky starej vojenskej pevnosti. Slúžila vojakom vďaka výhľadu na Mali Lošinj, na pevninu aj široké okolie.  Vojaci tu však boli dobre ukrytí pred zrakom nepriateľa.  Po prvej svetovej vojne toto územie patrilo k Taliansku, preto ten taliansky názov.
Po poobednej sieste sme vyrazili z campu Čikat.  Cesta vedie najprv po pobreží okolo Zlatej a Striebornej zátoky, neskôr zabočíme po  červenej značke cez les.  Po chvílke mierneho stúpania sa napojíme na cestičku z Boka Falsa. Ďalej pokračujeme stredom ostrova chodníčkami lemovanými kamennými múrikmi. V závere prekonáme niekoľko metrové stúpanie a sme na mieste. Z vrcholu máme   výhľad na obe strany ostrova a dokonca až na pevninu.  Toto miesto je ozaj predurčené na sledovanie širokého okolia. Máme šťastie, sklápací most je práve otvorený a my môžeme pozorovať ako sa lode pri ňom postupne zhromažďujú  a rad radom preplávajú cez úzky kanál.  Pre suchozemca naozaj nevšedné divadlo.  Pokračujeme stredomorským lesom do mestečka Mali Lošinj.   Táto vychádzka nám trvala niečo vyše hodiny, aj s príjemnou oddychovou pauzičkou na kopci Vela Straža. Odporúčam pre veľkých aj malých. Je možné si ju predĺžiť, nezabočiť cez les ale pokračovať po pobreží až na Boka Falsa. Teraz sme mali trochu obavy, nevedeli sme do čoho ideme a pred rokom sme sa tak trochu stratili v chorvátskych lesoch a s malými deťmi sme nechceli riskovať.  Ak ešte budeme mať tú možnosť, nebudeme váhať túto prechádzku si predĺžiť.

Fotogaléria: Mali Lošinj - Monte Baston 64m.n.m. ( Vela Straža )