Lednice - Valtice a späť

23.06.2015 10:15

Pohodičkové bikovanie z Ledníc do Valtíc a spať cez Hlohovec. Terén je rovinatý alebo mierne zvlnený so zastávkami pri  pamiatkach zapísaných v UNESCO. Značenie nič moc, vhodné si zabezpečiť dobrú mapu a mobil s GPS. Z Ledníc do Valtíc povrch prevažne nespevnený,  miestami dosť pieskový povrch cesty,  vhodný pre horské bicykle.  

Keď poviem Lednice, väčšinou sa každý pýta na zámok, na jeho záhradu, Minaret, Janov hrad. Všetky tieto pamiatky sú ozaj úchvatné ale nie každý vie, čo všetko sa ukrýva v okolitých lesoch. Pamiatky, ktoré sú impozantné a predsa ukryté v lesoch. A práve kvôli nim sme merali do Ledníc cestu a pribalili aj bicykle.

Na hlavné parkovisko v Ledniciach sme dorazili pred 9,00. Už na parkovisku ma strážnik informoval, že trasa z Ledníc do Valtíc nie je nič moc značená, treba dávať pozor. Naša prvá zastávka je už 150 m od parkoviska, keďže tu prebiehala výstava sôch z piesku. Trochu zdržanie na začiatku ale stálo to za to :) Ďalšie zdržanie asi 200 m od parkoviska v informačnom stredisku. Ako sa len dostaneme z Ledníc na nádraží ?? Trvalo to, ale našli sme vlakovú stanicu v Ledniciach, kde nás dobrý pocestný navigoval na cyklovýpadovku, ktorá bola opačným smerom ako sme predpokladali.  

Cestička nás dovedie k rázcestiu pri Prostrednom rybníku. Prechádzame cestou medzi Prostredným a Mlynským rybníkom. V ľavo sa nad Mlynským rybníkom týči Apollonov chrám, kde by sme sa radi dostali. Smerová tabuľa nás skoro zlákala po zelenej značke, nebyť dobrých ľudí, ktorí nám vysvetlili, že bikom tým smerom radšej odbočiť neskôr. Dostávame sa k Novému Dvoru. Tu si žiadny oddych nedávame, ale konečne sme našli odbočku k Apollonovmu chrámu.  Má úžasnú polohu, nachádza sa pri brehu Mlynského rybníka, na miernej vyvýšeninke, na kraji lesa. Na jeho streche je turistom prístupná vyhliadka s ďalekohľadom. Pokračujeme, vrátime sa k Novému Dvoru a ďalej smer ku Chrámu Troch Grácií. Je to veľká polkruhová stavba, uprostred súsošie troch bohýň. Nájsť červenú značku nám dalo dosť práce, bolo treba obísť chrám a za ním už bolo vidieť cestičku aj červenú značku. A to sme sa skoro dali zlákať asfaltkou rovno do Valtíc. Vynechali by sme tak dva ďalšie lichtenštajnské klenoty - kaplnku sv.Huberta a Rendez-vous nazývaný tiež Dianin chrám - krásny zachovalý zámoček uprostred lesa. Pokračujeme po červenej značke a o chvílku sme pri rozprávkovom zámku vo Valticiach. Pofotíme sa na nádvorí a hľadáme ďalšiu dôležitú zastávku - predajňu nanukov. Plánovanú odbočku k vyhliadkovej Kolonáde na Reistne z plánov vynecháme, keďže sa začalo kaziť počasie a my sme ešte netušili aká cesta nás čaká. Po načerpaní energie vyrážame k dedinke Hlohovec. Cestička asfaltová, áut minimum. Dedinka veľmi pekná, upravená. Príjemne klesáme na jej koniec k Hraničnému zámočku. Spravíme pár záberov a už by sme najradšej boli v Ledniciach, nakoľko sa dvíha silný vietor. Táto etapa by si asi najviac zaslúžila lepšie značenie. Je tu niekoľko odbočiek do Ledníc opačným smerom. Tvorcovia značenia zrejme predpokladali, že každý turista je vybavený GPS prípadne skúseným doprovodom. Namiesto plánovanej cesty okolo Hlohoveckého rybníka ideme úzkou asfaltkou. Za stále hroziacej búrky dorazíme do dedinky Nejdek. Sem sme vôbec nemali v pláne sa dostať, ale k autu sú to už len 2 posledné km. Stihneme aj oddychovú hodinku v areály Lednického zámku a ide sa domov :)