Hrad Gýmeš

30.04.2013 10:26

Gýmeš ( 514 m n.m )

 

Poldenný výlet, nenáročné stúpanie približne 1,5 - 2 hodky veľmi miernym tempom. Zrúcanina sa nachádza na kopci Dúň a je viditeľná zo široka – zďaleka.

V jednu jarnú sobotu sme sa vybrali na túto zrúcaninu blízko Nitry. Trasa vedie dubovým lesom.  Môžeme pozorovať jašteričky, chrobáčikov hovniválov a bystrušky.  Kratšia trasa vedie od Kostolian pod Tríbečom, my sme sa rozhodli ísť od Jelenca.

Auto zaparkujeme na Jelenci pri chatovej osade Remitáž. Pri druhom rybníku začíname miernym stúpaním po žltej značke.  Cesta je bez výhľadov, ale vôbec nie je nudná,  v lese všetko kvitne, každú chvíľu nám chodník križuje nadrozmerná chrobač. Oči na stopkách a uvidíme aj ako sa pária bystrušky a diela chrobákov hovniválov. J

Prvú zastávku si dávame na krátkej odbočke na Studenom hrade. Sú tu kremencové bralá, z ktorých je prudký zráz nadol, takže pozor na deti. My sme sa usalašili pri ohnisku, odkiaľ je krásny výhľad na náš cieľ.

Od rázcestia je to už pár minút do sedla pod Gýmešom. Tu už pokračujeme po zelenej značke miestami lesíkom, miestami zakvitnutým úbočím asi 20 min na hrad.

Zrúcanina je rozsiahla, najviac nás zaujali pozostatky kaplnky, kde sú stále viditeľné rímsy a klenby. Zdržíme sa tu dlhšie, deti sa tu pohrali, poletujú tu motýle vidlochvosty a je odtiaľto krásny výhľad.

Vrátime sa tou istou trasou, oddýchneme si pri rybníku. Skvelá bodka za našim výletom je kávička a  zmrzlina u Beda v Jelenci. Odporúčam. 

 


 

Fotogaléria: Hrad Gýmeš

Gýmeš

V tejto rubrike nie sú žiadne články.

Západné Tatry

y

31.10.2013 22:20

Rákoň

30.04.2013 11:42
Rákoň 1876 mnm Ďaľšia z našich celodenných túr, doporučujem s detičkami, ktoré už majú čo to našliapané, môžme ju zaradiť medzi stredne náročné. Zaparkujeme v úvode Roháčskej doliny, na naše prekvapenie staré parkovisko je už mimo prevádzky a tak sa nám trasa ešte o niečo predĺži. S tým...