Horné Tučepi ( Gornje Tučepi )

27.01.2014 13:51

Makarská riviera je pre mňa špeciálne miesto. Čistunké more, štrkové pláže, vôňa borovíc a majestátne Biokovo na dosah ruky. Lepšie miesto ako Tučepi sme si na našu prvú spoločnú morskú dovolenku ani nemohli vybrať. Väčšina mestečiek a osád na Makarskej riviere má okrem hlavnej vačšinou preplnenej pláže množstvo romantických plážičiek, kde si každý príde na svoje. Jeden celý deň sme strávili v úžasnej Krabej zátoke, ktorá je od Tučepi vzdialená asi 4 km smerom na Podgoru. Vedie tam cestička po pobreží, takže sa to pekne dá zvládnuť peši. 

Viacero osád tu na pobreží je vybudovaných kvôli turistom, pôvodne ležali tieto osady na úpätí Biokova. Dnes poväčšine majú rovnaké meno ako osady na pobreží len s prívlastkom Horná ( Gornja ). Vyzerajú však úplne inak. Aj preto sme neodolali, v turistickej kancelárii sme dostali mapku a vydali sme sa pozrieť Chorvátsko z iného uhla.  Honosné apartmánové vily tu nenájdeme, len pôvodné tehlové domy a sem-tam príjemné domčeky, kde sa dá aj ubytovať, kúpiť víno či rakiju.   

Našu exkurziu do neďalekej chorvátskej histórie sme začali pri kostole Narodenia Panny Márie v Tučepoch. Ako prvé nás privítali osady Mravičiči a Šimiči.  Zachovalé kamenné domky so zelenými okenicami, len sem tam nájdeme opustený zničený dom. Je tu úplný kľud, počuť len cikády.  Pokračujeme po asfaltke, po pravej strane skalnaté Biokovo, po ľavej úžasný pohľad na Jadran. Cestička v borovicovom lese nás privedie k malej kaplnke. Oddtiaľ je už na skok centrum dedinky Horné Tučepi. Dominuje jej kostol sv. Antona. Ochotný deduško nám ho poukazuje aj z vnútra. Oddýchneme si v reštike pri hlavnej ceste na terase v tieni borovíc. Cestičkou popri olivovníkoch a políčkach rozdelených kamennými múrikmi zamierime k osade Podstup. Odtiaľ už späť k plážam Makarskej riviéry.

Fotogaléria: Horné Tučepi ( Gornje Tučepi )